Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania czy moÂżna jeďż˝ ďż˝ ogĂłrki kiszone w diecie odchudzajďż˝

Liczba wyników: 1781

  • Kiszone ogórki to znakomity probiotyk [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    Kiszone ogórki to znakomity probiotyk

    2019-01-07

    W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.

    Tagi: kiszonkiogórkiprobiotyk

  • 5 sposobów na idealne ogórki kiszone  [Fot. vv360 - Fotolia.com]

    5 sposobów na idealne ogórki kiszone

    2018-08-09

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

    Tagi: ogórkikiszenie

  • Ogórki kiszone bogate w witaminy i składniki mineralne

    2008-08-12

    Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.

    Tagi: witamina Cdietazmarszczkiogórekogórki kiszone

  • Seniorze, odchudzaj się rozsądnie [fot. Oleofarm]

    Seniorze, odchudzaj się rozsądnie

    2015-02-22

    Otyłość wśród osób starszych jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Zbyt duża waga obniża jakość życia, pogarsza samopoczucie oraz niekorzystnie wpływa na samoocenę. Jest przyczyną mniejszej wydolności organizmu, spadku witalności i przedwczesnego starzenia się. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę, choroby układu krążeniowo-naczyniowego, niewydolność oddechową, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu glukozy, czy nadciśnienie.

    Tagi: otyłośćodchudzaniedietabłonnikodżywianienadwaga

  • Odchudzaj się z sercem i dla serca: Światowy Dzień Walki z Otyłością [© Pilipipa - Fotolia.com]

    Odchudzaj się z sercem i dla serca: Światowy Dzień Walki z Otyłością

    2011-10-23

    WHO mówi o epidemii otyłości - na świecie co roku z powodów powiązanych z nią i nadwagą umiera 2,6 miliona ludzi. Otyłość w szybkim tempie stała się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie. To już nie problem estetyczny lecz poważny problemem medyczny. W Polsce aż 46% społeczeństwa ma problem z prawidłową wagą ciała. Czy zatem problem nadwagi i otyłości można zlekceważyć? Można, lecz czy warto? Konsekwencje nieprawidłowej wagi ciała są poważne: zawał serca, udar mózgu, cukrzyca, choroby zwyrodnieniowe stawów etc. Żadna grupa społeczna nie jest wolna od otyłości, lecz co gorsze problem otyłości coraz częściej dotyczy dzieci i młodzieży.

    Tagi: dietaodchudzanieotyłośćnadwagacholesterolBMI

  • Kiszone warzywa - źródło witaminy C i błonnika

    2007-11-18

    Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.

    Tagi: kiszona kapustawarzywawitamina C

  • Dlaczego warto jeść ogórki? [© Eva Gruendemann - Fotolia.com]

    Dlaczego warto jeść ogórki?

    2013-11-07

    Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.

    Tagi: ogórekmarchewszpinakdietainsulinacholesterolbłonnikpotasmagnezkrzem

  • Unijne ogórki mogą być krzywe

    2008-11-12

    Najprawdopodobniej już w połowie przyszłego roku zostaną zlikwidowane unijne przepisy regulujące kształt i rozmiar sprzedawanych w krajach Unii warzyw i owoców – informuje Radio Zet.

    Tagi: uprawa warzyw i owocówUnia EuropejskaKomisja Europejskawarzywaowoce

  • Zioła w diecie [Fot. valery121283 - Fotolia.com]

    Zioła w diecie

    2018-12-11

    Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.

    Tagi: dietaziołaczosnekimbirmiętaczarnuszka

  • Prebiotyki w diecie [Fot. marilyn barbone - Fotolia.com]

    Prebiotyki w diecie

    2018-11-21

    Przewód pokarmowy człowieka zasiedla niezwykle bogata mikroflora. Kolejne doniesienia naukowe potwierdzają silny związek pomiędzy mikrobiotą jelit a funkcjonowaniem całego organizmu człowieka, w tym nawet mózgu. Jednak, aby zespół mikroorganizmów jelitowych miał optymalne warunki do rozwoju, niezbędne jest dostarczenie składników pokarmowych, od których uzależniony jest wzrost bakterii.

    Tagi: prebiotykidietaodżywianie

  •  
    Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10