Liczba wyników: 3472
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Zdrowy sen odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego w mózgu, co ma wpływ na pracę mózgu i nasze emocjonalne samopoczucie.
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Choć do wiosny daleko i opalanie się na plaży pozostaje odległą perspektywą, na promieniowanie słoneczne jesteśmy narażeni przez cały rok. Aby uniknąć jego szkodliwego wpływu, warto jeść winogrona.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Lek opracowany w Centrum Ichilov w Tel Awiwie łagodzi odpowiedź immunologiczną i pomaga zapobiegać śmiertelnej burzy cytokin u chorych na COVID-19. Medycy mówią, że aż 29 z 30 pacjentów biorących udział w pierwszej fazie testów opuściło szpital w ciągu 3 -5 dni.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.