Liczba wyników: 3479
Naukowcy dowodzą, że jeżeli chodzi o leczenie osób zarażonych jednocześnie potencjalnie śmiertelną chorobą pasożytniczą i wirusem HIV, dwa leki są lepsze niż jeden.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący na Uniwersytecie Pensylwanii, USA, oraz na Uniwersytecie im. Goethego w Niemczech zidentyfikował nowy współczynnik ryzyka genetycznego stwardnienia zanikowego bocznego (ALS), zwanego potocznie chorobą Lou Gehriga od nazwiska bejsbolisty amerykańskiego, który zmarł na tę rzadką chorobę mózgu w wieku zaledwie 38 lat. Źródłem unijnego wsparcia badań był projekt EUROSCA (Europejski, zintegrowany projekt poświęcony ataksji rdzeniowo-móżdżkowej), który otrzymał ponad 9 mln EUR z tematu "Nauki o życiu, genomika i biotechnologia na rzecz zdrowia" (LIFESCIHEALTH) Szóstego Programu Ramowego (6PR) UE. Odkrycia opublikowano w czasopiśmie Nature.
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Samokontrola – tak jak dieta, wysiłek fizyczny i przyjmowane leki, stanowi nieodłączną część leczenia cukrzycy. Jest metodą ulepszenia leczenia, poprawy jakości zdrowia i wydłużenia życia.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, musisz przestrzegać zestawu reguł, by móc dobrze funkcjonować. Jedną z ważniejszych jest ta dotyczące sposobu odżywiania się. Sprawdź, co warto sobie serwować, gdy jest się diabetykiem.
Poznaj czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i oszacuj, czy jesteś w grupie narażonej na zachorowanie. Wiedza o chorobie jest tym potrzebniejsza, że notuje się wzrost przypadków zachorowań, szczególnie w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Oto zatem najważniejsze informacje.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób. Połowa z nich znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując: 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.
Kobiety, które cierpią na bezsenność, odznaczają się wyższym ryzykiem cukrzycy.
Dobra jakość snu jest nie tylko kluczowa dla dobrego nastroju i poziomu energii, umożliwia odpoczynek i pomaga walczyć z chorobami. Okazuje się, że ilość i jakość snu może stanowić czynnik oszacowania ryzyka cukrzycy w późniejszych latach.