Liczba wyników: 18186
Dzięki użytkowaniu komputera można osłabić ryzyko demencji nawet o 40 procent.
Już kilka dodatkowych filiżanek kawy w miesiącu może zapobiec rozwojowi choroby autoimmunologicznej wątroby znanej jako pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych (primary sclerosing cholangitis, PSC).
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Cynamon, jedna z najstarszych przypraw, od wieków jest stosowany zarówno w kulinariach, jak i lecznictwie. Teraz okazało się, że wśród jego zalet jest ochrona przed cukrzycą.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.
Zioła szeroko stosowane w całej historii w Azji i od początku kultur europejskich w ostatnich latach na nowo przykuło uwagę ekspertów ds. zdrowia. Jest pomocne w walce z chorobami oczu.
Osoby stosujące zbilansowaną dietę nierzadko rezygnują z umieszczania wielu serów w swoim menu, ale nowe badania sugerują, że produkty te mogą zapobiec cukrzycy.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Grejpfrut niszczy około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i rutyny - oba te składniki razem tworzą mur obronny przed przeziębieniami.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji