Liczba wyników: 2340
Woda pełni szereg ważnych funkcji w organizmie, życie bez niej nie mogłoby istnieć. Transportuje do komórek tlen i składniki odżywcze. Uczestniczy w usuwaniu metabolitów i toksyn z organizmu. Stanowi blisko 70% ciała dorosłego człowieka. Woda nie jest magazynowana w organizmie człowieka, dlatego systematycznie musi być uzupełniana. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób aktywnych fizycznie, ponieważ niedobór wody może prowadzić do wielu zaburzeń w organizmie, a nawet do śmierci.
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Gdy w okolicach naszych ust pojawiają się zmiany chorobowe, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mogą mieć one różne przyczyny. Zazwyczaj są oznaką schorzeń lub niedoborów w organizmie. Stan naszych ust może być jednym z przejawów nieprawidłowości w organizmie, dlatego warto dobrze im się przyglądać.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Cukier wpływa na sposób działania mózgu i zaburza zdolności poznawcze, jeśli jest go za dużo.
Mieszkańcy południowej Afryki przejmują od Europejczyków i Amerykanów już nie tylko styl życia, ale i kulinarne upodobania. Coraz więcej osób żywi się tam w fast-foodach. Jednak dieta bogata w tłuszcz i cukier ma dla nich negatywne konsekwencje. Coraz więcej osób choruje.
Dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste oraz uboga w cukier, sód i przetworzone mięso oznacza zdrowe starzenie się komórek u kobiet.
Tak zwane "śmieciowe jedzenie", czyli zawierające cukier, niezdrowe tłuszcze czy dużo soli, znika ze szkół. Stało się to możliwe dzięki obowiązującej od 1 września nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Tort czy ciastka mogą kojarzyć się z przyjemnymi dla podniebienia i ogólnego nastroju chwilami, ale w istocie cukier nie służy mentalnemu samopoczuciu, mówią badacze z University College London.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem