Liczba wyników: 12604
Początkowo w naszej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosił 1: 1, ale dzisiaj stanowi 15-20: 1, a nawet więcej. Problem polega na tym, że taka proporcja nie jest dobra dla zdrowia, optymalna powinna wynosić 1-4:1.
Uczeni z Uniwersytetu w Pavii mówią, że plotkowanie ma niezwykły efekt - powoduje wydzielanie hormonu, który ma związek z tworzeniem więzi przyjaźni i miłości.
Łatwo nabywane nawyki w dłuższej perspektywie mogą być groźne dla naszych zębów. Zwróć uwagę na te zachowania, a uchronisz się przed różnymi problemami stomatologicznymi.
Zespół jelita drażliwego jest chorobą cywilizacyjną o nieznanych wciąż przyczynach, znacząco wpływającą na nasze życie osobiste i zawodowe. Przełomem w bezpiecznym i skutecznym leczeniu tego schorzenia mogą okazać się badania nad działaniem układu endoopioidowego i endokanabinoidowego. Prace prowadzone są przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi pod kierownictwem prof. Jakuba Fichny.
Jaka jest jakość sprzedawanych produktów mięsnych? Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania, ale również błędnych deklaracji składu. Przykład? Mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną.
Dopełnienie tradycyjnej medycyny, jej alternatywa czy tajemna wiedza? Czym naprawdę jest akupunktura? Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia jest ok. 40 jednostek chorobowych, przy których uznaje się, że akupunktura przynosi zadowalające efekty.
To, jakiego partnera wybierasz, zależy od twojego nastroju, mówią badacze z Uniwersytetu w Trewirze.
Bakterii najczęściej staramy się unikać. Zapominamy, że są one nam też potrzebne. Odpowiednie bakterie dodane do żywności są alternatywą dla konserwantów.
Zarówno soczewki kontaktowe, jak i klasyczne okulary przekonują do siebie silnymi atutami. Oba rozwiązania mają swoich zagorzałych zwolenników. Czy można stwierdzić, który ze sposobów korekcji jest lepszy? O różnicach między soczewkami kontaktowymi i okularowymi opowiada dr Maciej Sokołowski, optyk, optometrysta.
Smiech to nie tylko „objaw" przyjemnego spędzania czasu, relaksu i radości, może mieć też prozdrowotne korzyści. Zobacz, dlaczego kreowanie sytuacji skłaniających do wesołości pomaga zachować dobre fizyczne i psychiczne samopoczucie.