Liczba wyników: 630
Wraz z wiekiem osłabieniu ulega metabolizm, a liczne nabyte w ciągu wielu lat nawyki żywieniowe bywają niekorzystne dla naszej wagi. Podejmując decyzję o przejściu na dietę wielu ludzi jednak popełnia powszechne błędy, które powodują, że albo odchudzanie nie przynosi efektów, albo nowy sposób jedzenia staje się wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Tych opisanych poniżej kilku rzeczy nie należy robić, mówią dietetycy.
Zazwyczaj po zimie czujemy się zmęczeni, ospali, często też pozostało nam kilka dodatkowych kilogramów. Nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują szybkiej regeneracji. Dlatego wraz ze wzrostem temperatury wkroczmy w sezon wiosenny z dawką witamin, składników odżywczych oraz nowych sił witalnych. Jak to zrobić? Specjaliści z Kliniki Diety Medlinea radzą jak oczyścić i zregenerować swój organizm oraz jak przyspieszyć metabolizm, by pozbyć się zbędnych kilogramów.
Wiele powikłań w stosowaniu leków związanych jest z niekorzystnym działaniem żywności na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu - ostrzega Instytut Żywienia i Żywności. Niektóre z tych interakcji są bardzo groźne i mogą prowadzić nawet do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo hipotonii ortostatycznej. Interakcje leków z żywnością mogą istotnie pogorszyć skuteczność leczenia, wydłużyć okres hospitalizacji oraz w konsekwencji zwiększyć jego koszty.
Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.
Czy geny mają swój udział w większej oporności ludzi na substancje toksyczne? Na to wskazują wyniki nowych badań międzynarodowych. Badając mieszkańców argentyńskich wsi w Andach, na obszarze, na którym występuje wysokie stężenie arsenu w wodzie, naukowcy odkryli u nich prewalencję wariantu genu, który zapewnia skuteczny i mniej toksyczny metabolizm arsenu w organizmie w porównaniu do innych autochtonicznych grup zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. Pracując pod kierunkiem Uniwersytetu w Lund i Uniwersytetu w Uppsali, Szwecja, naukowcy po raz pierwszy zbadali, czy ludzie zamieszkujący określone regiony posiadają geny chroniące przed arsenem.
Naczynia krwionośne w płucach nie przypominają pozostałych w organizmie. Różnica ta staje się wyraźna w przypadku nadciśnienia płucnego, w którym naczynia w tych narządach sztywnieją, co prowadzi do przewlekłej choroby płuc, niewydolności serca i śmierci. Uczeni z Uniwersytetu w Pittsburghu odkryli, że komórki mają nadmierny „apetyt" na pewne składniki.
Osoby, które wykorzystują siłę woli, aby pokonać pokusy i osiągnąć swoje cele, są postrzegane jako bardziej godne zaufania niż ci, którzy stosują strategie wymagające zewnętrznych zachęt lub „środków odstraszających", takich jak słoiki na pieniądze za przekleństwa lub aplikacje blokujące dostęp do Internetu.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
W przypadku osób cierpiących na poważne choroby psychiczne, takie jak schizofrenia lub choroba afektywna dwubiegunowa, standardowe leczenie lekami przeciwpsychotycznymi może być problematyczne. Jakkolwiek leki te pomagają regulować chemię mózgu, często powodują metaboliczne skutki uboczne, takie jak insulinooporność i otyłość, co jest na tyle niepokojące, że wielu pacjentów przestaje przyjmować leki.
Chmiel - jego szyszki kwiatowe używane do produkcji piwa - można znaleźć także w suplementach diety opracowanych w celu leczenia objawów menopauzalnych i innych schorzeń. Teraz eksperci oceniają, na ile ekstrakt z tej rośliny może pomóc w walce z rakiem piersi.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później