Liczba wyników: 1170
Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu?
Pora jesienno - zimowa to szczególnie trudny okres dla kierowców. Pogarszają się warunki pogodowe, a wraz z nimi widoczność na drogach. Zmrok zapada bardzo wcześnie, a cały dzień panuje tzw. szarówka, szczególnie niekorzystna dla naszych oczu.
Oto świetna wymówka, by wyrwać się domu na weekend - kemping pomoże przywrócić odpowiedni rytm dobowy i osłabi problemy ze snem.
Z wnioskiem o tymczasowe aresztowanie zwrócą się policjanci z warszawskiego Targówka w stosunku do mężczyzny, który znęcał się nad własnymi rodzicami. 46-letni Witold G. nie dość, że był na utrzymaniu rodziców, to groził, bił, niszczył przedmioty i okradał 83-letniego ojca i matkę. Został zatrzymany przez policjantów.
Nawet 80% zużycia prądu w naszych domach przypada na urządzenia stosowane w kuchni. Składają się na nie głównie chłodziarko-zamrażarki, drobne AGD i kuchnie elektryczne. Aż 65% Polaków otwiera lodówkę wielokrotnie w trakcie przygotowywania posiłku, a 50% uchyla ją na dłużej zastanawiając się nad tym, co zjeść. 53% z nas gotuje bez przykrywek, i nadal rzadko zwracamy uwagę na oznaczenia klasy energetycznej sprzętu, który kupujemy.
Wszyscy wcześniej czy później (ach, ci szczęśliwcy o zębach „z kamienia") musimy udać się na wizytę i leczenie do dentysty. Dla wielu wiąże się to z niewyobrażalnym stresem. Wielu z nas tłumaczy odwlekanie wizyty wysokimi cenami zabiegów. To prawda, że specjalistyczna opieka nie jest tania, ale niestety ta wymówka najczęściej ma maskować strach przed leczeniem.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Święta kojarzą się nie tylko z pięknym rodzinnym okresem pełnym radości i prezentów , ale obfitymi, specjalnymi posiłkami. Pieczołowicie przygotowywane dania i ogromne zapasy w lodówce sprawiają, że w świątecznym okresie trudno jest zachować dotychczasowy sposób odżywiania się - częściej się wówczas przejadamy i po kilku dniach odkrywamy, że przybyło nam nawet parę dodatkowych kilogramów. Zobacz, jak tego uniknąć.
Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin.
Na targach i bazarach spotkać można pewien owoc. Ma kolor podobny do żurawiny, jednak jego rozmiar jest nico mniejszy, a smak – kwaskowaty. Te tajemnicze czerwone kuleczki to borówka czerwona, inaczej zwana brusznicą.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem