Liczba wyników: 552
Jedząc tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, wynika z badań opublikowanych na łamach Clinical Cancer Research, piśmie American Association for Cancer Research.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Zwykło się czasami słyszeć błędne, obiegowe opinie, jakoby pewne dolegliwości przynależne były jedynie ludziom w podeszłym wieku. Wielu, wierząc ślepo w takie sądy, bagatelizuje pierwsze objawy choroby. Zapominają oni, że w zamian za szybki rozwój cywilizacyjny przyszło nam płacić bardzo wysoką cenę...
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Nie jesteśmy całkowicie zdeterminowani genetyką, stan naszego umysłu zależy także od nas samych. Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie mentalnych możliwości na zadowalającym stopniu jest ćwiczenie „mięśni" znajdujących się pomiędzy uszami, piszą eksperci z AARP (American Association of Retired Persons, Amerykańskie Stowarzyszenie Emerytów). Dyskusje między naukowcami zajmującymi się badaniem mózgu przekonują, że codziennie można trenować „łepetynę" na różne sposoby.
Kiedy po długim okresie zimowej zawiei za naszym oknem pojawia się pierwsza oznaka wiosny - to jest to znak, że wraz z uśpioną naturą i ty budzisz się do życia. Pierwsze promienie wiosennego słońca sprawiają, że zrzucamy grube czapki, kurtki i swetry. W szafie ląduje zimowy kożuch, szal i rękawiczki. Jesteśmy już lżejsze o kilka kilogramów odzieży, co jednak zrobić z tymi, które nagromadziły się w naszym organizmie przez długą i ponurą zimę?
W Polsce z powodu chorób układu krążenia spowodowanych wysokim poziomem cholesterolu umiera więcej osób, niż na jakiekolwiek inne dolegliwości. A na wrzody żołądka choruje 5 - 10% dorosłych, zwłaszcza mężczyzn.
Możemy wiele zrobić, by długo cieszyć się zdrowym sercem, jednak nasza wiedza w tym zakresie jest wciąż niewystarczająca. Warto mieć świadomość, co nam szkodzi, a co pomaga.
Nieleczona otyłość i nadwaga niesie za sobą poważne ryzyko powikłań dla układu sercowo-naczyniowego. 75 proc. Polaków uważa, że osoby po zawale powinny schudnąć. U osób otyłych i z nadwagą częściej dochodzi do zaburzeń rytmu serca, a dwukrotnie częściej rozwija się niewydolność krążenia. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba wieńcowa, zawały serca to często konsekwencje nieleczonej otyłości.
Narodowy Instytut Zdrowia opublikował raport pt. „Sytuacja Zdrowotna Ludności Polski”. Dane są alarmujące: poprawa zdrowia Polaków odnotowana w latach 90 - tych XX wieku gwałtownie wyhamowała. Najbardziej zagrażają nam choroby układu krążenia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?