Liczba wyników: 537
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
W Wigilię 24 grudnia zgodnie z tradycją zasiądziemy w rodzinnym gronie, aby skosztować 12 pieczołowicie przygotowanych potraw. Dla wielu osób, szczególnie dla tych na diecie, świąteczna kolacja to dylemat. Czy potrawy nie są zbyt kaloryczne? Co mogę zjeść, a czego nie? Czy nie przytyję jedząc dodatkową porcję pierogów?
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.
Egzotyczne kraje kuszą słoneczną pogodą i oryginalną kuchnią, często inną, niż nasza rodzima. Różne słodkości, tradycyjne potrawy, regionalne wina - aż szkoda nie spróbować wszystkiego. Może okazać się to zgubne w skutkach dla urlopujących seniorów.
Święta to spotkania rodzinne, dzielenie się opłatkiem, wyjątkowe potrawy, wymarzone prezenty i... świąteczne przeboje. To, że zbliża się Boże Narodzenie uświadamiamy sobie nie tylko oglądając wystawy sklepowe, choinki na placach miast i kolorowe światełka nad głównymi ulicami, ale także słysząc dźwięki znanych świątecznych melodii.
Święta wielkanocne już za chwilę i jak co roku pojawia się dylemat - co zrobić, żeby jedząc wszystkie przysmaki nie przybrać zbytnio na wadze. Jednak świąteczna dieta stanowi także zagrożenie dla zębów. Na szczęście - zdaniem stomatologów - nie wszystkie potrawy ze świątecznego stołu są destrukcyjne dla naszego uzębienia.
Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?
Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji