Liczba wyników: 1446
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Jakkolwiek nadmiar cholesterolu jest jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych i zagraża naszemu układowi krążenia, może mieć również dobre efekty. Wydaje się jednak, że większa ilość cholesterolu u ludzi w sędziwym wieku przekłada się na lepszą ochronę przed chorobą Alzheimera.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Poziom LDL, tzw. złego cholesterolu u starszych kobiet, które codziennie spożywały jabłko, spadł średnio o 23% w przeciągu sześciu miesięcy. Zaś ilość HDL, tzw. dobrego cholesterolu, zwiększyła się u nich o 4% we wspomnianym okresie. Takie wyniki ze swych badań uzyskali uczeni z The Florida State University.
W okresie po menopauzie kobiety często mają problemy z kontrolą wagi i innymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, takimi jak nadmierny poziom cholesterolu. Odpowiedzią na to może być taniec - taka aktywność może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję i skład ciała, a także samym poprawić samoocenę.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Przez kraj przetoczyła się dyskusja o tym, jaki wpływ mają jaja na poziom cholesterolu. Kiedyś jajko było widziane nawet jako element magii pogańskiej, więc duchowieństwo zabraniało spożywania jaj, szczególnie w dni świąteczne... Teraz, co najwyżej, może zabronić zajadania się nimi nasz lekarz, strasząc podniesieniem poziomu cholesterolu, miażdżycą, potem zawałem.
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.
Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi wiąże się z problemami z pamięcią w późniejszym okresie życia.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji