Liczba wyników: 5802
Pewne zmiany w mózgu mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego wiele wielu ludzi staje się nieporadnych na starość.
Naukowcy twierdzą, że odkryli, dlaczego ludzie uzależniają się od leków takich jak valium, innych antydepresantów, środków zmniejszających napięcie mięśniowe i tabletek nasennych.
Dlaczego tak wielu ludzi zaraża się koronawirusem i podejmowane są tak zdecydowane kroki, by choćby spowolnić epidemię? Co jest przyczyną tak znaczącej mocy zarażania SARS-CoV-2?
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Z danych GUS i wyników Narodowego Spisu Powszechnego wynika, że pod koniec okresu PRL - w 1988 roku - wyższym wykształceniem legitymowało się 1,8 mln Polaków czyli 6,5% populacji osób mających co najmniej 15 lat, a w 2002 roku - już ponad 3,2 mln (10,2%). Dlaczego uznaliśmy, że warto się kształcić? Na to pytanie odpowiadają wyniki sondażu przeprowadzonego przez CBOS.
Dlaczego szukamy innej pracy? Najczęściej z powodu wyższych zarobków, ale nie tylko. Dość często zmiana pracodawcy wynika z braku możliwości rozwoju zawodowego czy awansu. Do poszukiwania nowego zajęcia skłania też nas nuda i rutyna, a także zła atmosfera w pracy.
Jeśli reklamy na ciebie „działają", to tego z powodu, że umiejętnie pomijają aktywność racjonalnych regionów mózgu.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Usiłujesz schudnąć i Ci się to nie udaje? A może szukasz wymówek, by bez wyrzutów sumienia podjadać między posiłkami? Pretekst, że w lecie czyha na nas zbyt wiele pokus, by przejść na dietę, traci swoją wiarygodność, bo wakacje to właśnie doskonały czas na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dlaczego?
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem