Liczba wyników: 3382
Chcesz mieć zdrowe, piękne paznokcie? Sięgnij po preparaty przeznaczone do ich pielęgnacji oraz zadbaj o to, aby dostarczyć organizmowi odpowiednie składniki odżywcze.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Ryż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. W Chinach był regularnie uprawiany już ok. r. 5000 p.n.e. Ryż jest świetnym daniem dla wszystkich, którzy nie mają czasu codziennie przygotowywać posiłków.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.
Jak pokazują przeprowadzone w Hiszpanii badania, śródziemnomorska dieta wzbogacona dodatkowo o orzechy lub oliwę z oliwek ma znacznie lepszy wpływ na serce, niż standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Zła dieta pozbawiona najbardziej wartościowych elementów odżywczych może wpływać na proces starzenia się. Najnowsze badania przeprowadzone na ptakach dowodzą, iż pokarm ubogi w przeciwutleniacze może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem