Liczba wyników: 1256
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Chociaż dystans społeczny ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, izolacja i towarzysząca jej samotność mogą być bardzo szkodliwe dla osób starszych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bar-Ilan i Uniwersytetu w Hajfie powiązało samotność towarzyszącą kwarantannie wywoływanej COVID-19 z silniejszymi objawami lęku, depresji i traumy u osób starszych.
W przypadku osób starszych samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroba sercowo-naczyniowa i choroba Alzheimera. W osłabieniu poczucia odizolowania pomaga medytacja, mówią eksperci z Carnegie Mellon University.
Warto „słuchać" swoich emocji wybierając smak lodów, nowe ubrania, a nawet dom, wynika z badań opublikowanych w Journal of Consumer Research.
Niedawno świat obiegła wiadomość o przeprowadzonycm w Chinach badaniu, które miało wykazać, że osoby z grupą krwi A mogą być bardziej podatne na koronawirusa, natomiast osoby z krwią typu O mogą być bardziej odporne. Nie jest to jednak w pełni sprawdzone.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Kolejne badania pokazują, że istnieje związek pomiędzy poczuciem sensowności i celowości własnego życia oraz lepszym zdrowiem fizycznym i psychicznym w starszym wieku.
Nowe badania wiążą mieszkanie w zimnych, mokrych obszarach ze zwiększonym wskaźnikiem występowania nowotworów.
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.