Liczba wyników: 9171
Narażenie na powszechnie używany pestycyd zwiększa ryzyko wcześnieszej śmierci i zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób.
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, zaopiekuj się psem. Właściciele czworonogów są zdrowsi i żyją dłużej.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Okres świąteczny to wiecej wolnego czasu i okazji do zabawy, co często oznacza też raczenie się różnymi trunkami. Eksperci ostrzegają: ostrożnie z alkoholem, bo ma różnoraki negatywny wpływ na nasz organizm. W badaniu przeprowadzonym przez japońskich badaczy pokazano, że nawet niewielkie spożycie alkoholu miało związek z podwyższonym ryzykiem raka.
Wraz z wiekiem może mieć miejsce osłabienie poznawcze, warto więc sprawdzać, jak działa nasza pamięć, mówią eksperci z University of Utah w Salt Lake City.
W przyjemnych, szczęśliwych chwilach na naszych twarzach w naturalny sposób pojawia się uśmiech, ale okazuje się, że to działa także w drugą stronę, tzn. uśmiechanie się oddziałuje na sposób postrzegania danych sytuacji i poprawia nastrój.
Badanie amerykańskich uczonych z Behavioral and Epidemiology Research Group pokazało, że kobiety, które schudły i zachowały nową wagę, mają niższe ryzyko raka piersi niż panie z nadwagą, u których masa ciała nie uległa żadnej zmianie.
W przypadku kobiet długość życia można przewidzieć na podstawie wieku osiągniętego przez ich matki.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Otyłość może być odpowiedzialna za około 20 proc. większą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z wagą w normie - informują badacze z Uniwersytetu w Kopenhadze.