Liczba wyników: 2180
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Ekstrakt z głogu znacząco osłabia objawy niewydolności serca.
Powszechnie obecnie używane „ekologiczne" papierowe słomki do napojów zawierają trwałe i potencjalnie toksyczne substancje chemiczne.
Oto kolejny powód, dla którego warto wstać z kanapy i zacząć ćwiczyć, zwłaszcza jeśli jesteś w starszym wieku. Wśród osób powyżej 70-go roku życia sprawność fizyczna jest znacznie lepszym prognostykiem długości życia niż tradycyjne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę afektywną dwubiegunową, schizofrenię lub zaburzenie schizoafektywne, mogą mieć wyższe ryzyko chorób układu krążenia w młodszym wieku w porównaniu z ludźmi wolnymi od poważnych chorób psychicznych.
Słowa przysięgi małżeńskiej „na dobre i na złe" zyskują szczególne znaczenie - okazuje się, że zdrowie par jest ze sobą zaskakująco powiązane.
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi