Liczba wyników: 5376
Związek z osobą chorą na cukrzycę wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju tej choroby u zdrowego współmałżonka.
Każdy, świadomy potrzeby zdrowego odżywiania człowiek wie, jak istoty w zbilansowanej, zdrowej diecie jest błonnik pokarmowy.
Z nowych badań przeprowadzonych na wielką skalę wynika, że zanieczyszczenia powietrza zabierają nam wiele lat zdrowego życia - powodują zawały, udary i choroby płuc.
Kolejne badania dowodzą, że aktywność fizyczna jest niezbędna dla zdrowego starzenia się. Dzięki regularnemu wysiłkowi pamięć jest lepsza, pomimo upływu lat.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Hemofilia jest wrodzoną skazą krwotoczną, wynikającą z niedoboru czynnika krzepnięcia, białka naturalnie występującego we krwi i odpowiedzialnego za hamowanie procesów krwawienia. Chorzy na hemofilię nie krwawią bardziej obficie lub szybciej niż osoby zdrowe, ale przez dłuższy okres czasu. Choroba ta dotyczy przede wszystkim mężczyzn, z częstotliwością 1 na 5.000. Choć hemofilia jest nieuleczalna, pacjenci są poddawani leczeniu zwanym "suplementacją czynnika", które wspomaga proces krzepnięcia krwi.
Warto zmniejszyć ilość cukru w diecie, bo osłabia pamięć i zdolność uczenia się.
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Międzynarodowy zespół naukowców ujawnił nowe informacje wskazujące na powiązanie zdrowego starzenia się z chorobami neurozwyrodnieniowymi, w tym z chorobą Alzheimera.
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi