Liczba wyników: 1843
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Osoby o wyższym poziomie estrogenów w ciągu całego życie mogą mieć niższe ryzyko udaru mózgu. Mniejsze zagrożenie dotyczy zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotoku śródmózgowego.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Osoby po pięćdziesiątce, które angażują się w wolontariat przez co najmniej 100 godzin rocznie (około dwóch godzin tygodniowo), mają znacznie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci i rozwoju ograniczeń fizycznych, wyższy poziom późniejszej aktywności fizycznej i lepsze samopoczucie w porównaniu z tymi, którzy nie podejmują takiej działalności.
Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
Po udarze mózgu często rozwija się depresja i może być wynikiem psychologicznego wpływu udaru lub zmian elektrycznych lub chemicznych w obszarze uszkodzonego mózgu.
W przypadku ludzi z cukrzycą typu 2 i niewydolnością serca codzienne przyjmowanie aspiryny wydaje się zmniejszać ryzyko śmierci lub hospitalizacji z powodu niewydolności serca.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.