Liczba wyników: 9054
To, na ile lat wyglądasz, zależy od poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że większa ilość glukozy we krwi może postarzać.
2 czerwca w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja prasowa przedstawiająca założenia nowo powstałej Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą. Jej inicjatorem był Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Koalicja zrzesza lekarzy różnych specjalności, a także stowarzyszenia i instytucje od lat działające na rzecz edukacji diabetologicznej.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.
Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem