Liczba wyników: 117
Kiedy to czytasz, połowa ludzi na ziemi cierpi z powodu bólu dziąsła. Może to oznaczać początek groźnego zapalenia przyzębia. Nieleczone prowadzi do paradontozy, w skutek której możesz stracić zęby, a drobnoustroje, przedostając się do krwi, wywołają inne poważne choroby. Poniżej prezentujemy 7 czynności, dzięki którym do tego nie dopuścisz.
Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak to aktorska para doskonale znana naszym czytelnikom. Tym razem, w przededniu premiery ich nowej sztuki "Pomoc sąsiedzka" rozmawiamy o charakterach, relacjach międzyludzkich i o twórczej "kuchni".
Cierpliwość to jedna z najważniejszych cnót opiekunów dzieci i jedna z trudniejszych do wypracowania. Nawet najłagodniejsi ludzie miewają kłopoty z zachowaniem spokoju, gdy dziecko uparcie i permanentnie wystawia ich na próbę. Jeśli więc trudno Ci „nie wychodzić z siebie" podczas opieki nad dziećmi, przeczytaj poniższe pomysły doświadczonych opiekunów na zachowanie cierpliwości.
Starożytna praktyka i dzisiaj ciągle jest popularna, bo pomaga zachować dobrą formę fizyczną i pozwala zadbać o pozytywny stan umysłu.
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Czy znasz pochodzenie słów takich jak: „bankiet”, „garderoba”, „sałatka” czy „por”? Czy wiesz, że polskie słowo „granica” zostało zaadaptowane w języku niemieckim, norweskim i duńskim? Sprawdź, co wiesz o pochodzeniu słów w języku polskim i jego wykorzystaniu w innych językach.
Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem śnieg?
Okres świąt Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji