Liczba wyników: 3519
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Chcąc poprawić wygląd naszego ciała i pozbyć się cellulitu sięgamy po kosmetyki lub ćwiczymy. Warto pamiętać, że w walce z pomarańczową skórką pomóc nam może odpowiednia dieta.
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem