Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sucho�� w gardle i brak w�chu smaku

Liczba wyników: 3760

  • Sto lat niech żyje nam... bikini [© Subbotina Anna - Fotolia.com]

    Sto lat niech żyje nam... bikini

    2011-07-05

    W tym roku bikini obchodzi swoje sześćdziesiąte piąte urodziny. Co wcale nie znaczy, że zbliża się do emerytury. Od czasu, gdy powstało i wzbudziło wiele polemik, bikini bezustannie zmienia swoją formę. Pomysł stworzenia bikini to zasługa Louisa Réarda. Jego pierwszy projekt został zaprezentowany 5 lipca 1946 roku przez tancerkę Michele Bernardini na konkursie piękności. Miało to miejsce w czasach, kiedy żadna modelka nie odważyłaby się pokazać swojego ciała w stroju dwuczęściowym.

    Tagi: bikinistrój kąpielowymodaMichele BernardiniBrigitte BardotMarilyn MonroeRita HayworthUrsula AndressJayne Mansfield

  • Koniec tradycji? Francuzi piją mniej wina [© fox17 - Fotolia.com]

    Koniec tradycji? Francuzi piją mniej wina

    2011-07-05

    Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.

    Tagi: winopicie wina Francjawiniarstwo

  • Czym jest zespół jelita drażliwego [© pink candy - Fotolia.com]

    Czym jest zespół jelita drażliwego

    2011-07-03

    Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?

    Tagi: zespół jelita drażliwegoból brzuchabiegunkazaparciawzdęcia

  • Wakacje bez konserwantów [© Pavel Losevsky - Fotolia.com]

    Wakacje bez konserwantów

    2011-07-02

    Lato to najprzyjemniejsza pora roku, okres urlopów i wypoczynku. Korzystając ze sprzyjającej aury spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu, jesteśmy bardziej aktywni fizycznie, jemy więcej świeżych warzyw i owoców, i – co najważniejsze – nareszcie mamy trochę czasu dla siebie i swoich bliskich! Lato sprzyja refleksji nad zdrowiem i żywieniowymi zwyczajami.

    Tagi: konserwantykonserwowanie żywnościprodukty spożywczewędlinysokinabiałpieczywo

  • Resuscytacja - możesz uratować życie [fot. Physio-Control]

    Resuscytacja - możesz uratować życie

    2011-06-30

    Rozpoczynają się wakacje i sezon urlopowy - to czas swobody, beztroski, wypoczynku i relaksu. Niemniej jednak jest to również czas wielu zagrożeń. Uciążliwe upały, wysiłek fizyczny, nagły stres czy szok temperaturowy po zetknięciu z zimną wodą mogą wywołać zatrzymanie akcji serca.

    Tagi: Resuscytacjazatrzymanie akcji sercanagłe zatrzymanie akcji sercazatrzymanie krążeniaudar cieplnyupałstresszok temperaturowy

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • Konserwanty - zło konieczne, czy wygoda? [© Pumba - Fotolia.com]

    Konserwanty - zło konieczne, czy wygoda?

    2011-06-29

    We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.

    Tagi: konserwantykonserwowanie żywnościprodukty spożywczeazotanyazotynysiarczynydwutlenek siarkibenzoesanykwas sorbowy

  • Gdy BMI oznacza nadwagę... [© Orange Line Media - Fotolia.com]

    Gdy BMI oznacza nadwagę...

    2011-06-29

    Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.

    Tagi: nadwagaotyłośćBMIchoroby sercanadciśnieniecukrzyca typu 2

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie [© Igor Sinitsyn - Fotolia.com]

    Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    2011-06-28

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.

    Tagi: otrębyotręby owsianebłonnikkulinaria

  • Zwrot towaru do sklepu? Oczywiście, ale... [© Martin Fally - Fotolia.com]

    Zwrot towaru do sklepu? Oczywiście, ale...

    2011-06-27

    Bogaty asortyment sklepów online, możliwość zakupu towaru z dowolnego kraju na świecie oraz oferty kipiące od wszelkiego rodzaju zniżek i promocji sprawiają, że często decyzję o zakupie podejmujemy pod wpływem impulsu. Aby z pełną świadomością kupować przez Internet powinniśmy wiedzieć również, jak postępować w przypadku, gdy dany towar nie jest taki jak sobie wyobrażaliśmy oraz co i w jakim terminie możemy zwrócić.

    Tagi: sklepzakupy