Liczba wyników: 4267
Awokado jest szeroko polecane jako składnik zdrowej diety, bo zawiera „dobry" tłuszcz i wiele innych pożytecznych składników odżywczych. Badacze sądzą, że może być również pomocne w walce z określonym rodzajem rakiem.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Rak jajnika to wielkie wyzwanie dla onkologii. Znakomita większość chorych ma diagnozowaną chorobę w późnym stopniu zaawansowania. Na razie krok naprzód zrobiła genetyka. Identyfikacja mutacji genów BRCA1/BRCA2 jest obecnie jednym z nielicznych czynników predykcyjnych, a jednocześnie – rokowniczych w raku jajnika. Dlatego, obok edukacji w zakresie wczesnych symptomów choroby, tak ważna jest znajomość rodzinnej historii zachorowań na nowotwory i w konsekwencji oznaczanie mutacji BRCA1/BRCA2 u pacjentek i ich krewnych.
Chroniczna bezsenność może prowadzić do zwiększenia ryzyka stanów zapalnych i wcześniejszej śmierci.
Obecnie na świecie blisko 300 milionów ludzi choruje na cukrzycę. W Polsce liczba chorych wynosi już 2,5 mln, a co najmniej jedna trzecia z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma problem zdrowotny. Szacuje się, że w przeciągu 10-15 lat liczba diabetyków i osób zagrożonych chorobą może zwiększyć się dwukrotnie. Co ważne, nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Fryzjerskim przebojem sezonu wiosna-lato 2015 są zimne, niemal białe blondy z odcieniami niebieskiego oraz tzw. granny hair, czyli włosy siwe. Stylizacje fryzur mają być lekkie, kobiece i naturalne.
Farmaceuci ze Stowarzyszenia „Perspektywa 2030” udzielali porad seniorom podczas Targów 55 plus, które odbyły się w miniony weekend w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki.
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?