Liczba wyników: 3651
Umiarkowane ilości alkoholu spożywane w dojrzałym wieku mogą poprawiać pamięć. Korzystny efekt obserwuje się jednak tylko u tych osób, które nie doświadczają ryzyka choroby Alzheimera.
Dzisiaj kończy się Tydzień Świadomości Czerniaka organizowany przez Akademię Czerniaka. Z tej okazji warto przypomnieć sobie podstawowe zasady pozwalające na ograniczenie ryzyka zachorowania na ten typ nowotworu.
W ramach kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty” powstał Ogólnopolski Test. Dzięki uzyskanym na jego podstawie informacjom, można samodzielnie ocenić czynniki ryzyka dla zdrowia wątroby.
Naukowcy z University of Texas Medical Branch w Galveston odkryli, że picie rumianku wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka wcześniejszego zgonu z jakichkolwiek przyczyn u meksykańskich kobiet w wieku powyżej 65 lat.
Listerioza, bakteryjna choroba zakaźna wywoływana przez Listerie monocytogenes, częściej jest śmiertelna niż zatrucia pokarmowe powodowane innymi bakteriami. Poniżej dziesięć sposobów na zmniejszenie ryzyka zakażenia.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Ludzie, którzy doznali udaru spowodowanego krwawieniem do mózgu, mogą przyjmować takie leki, jak kwas acetylosalicylowy, bez zwiększania ryzyka kolejnego udaru.
Wyniki opublikowane w poniedziałkowym wydaniu czasopisma Lancet wywołały dyskusję na temat skuteczności kwasu acetylosalicylowego w walce z rakiem. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Oxfordzkiego jedna tabletka zawierająca kwas acetylosalicylowy (popularna aspiryna lub inne leki o takim składzie) stosowana codziennie przyczyna się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
4,5 miliona dolarów będzie musiała wypłacić firma farmaceutyczna Merck & Co. 77 letniemu Johnowi McDarby. Sąd New Jersey uznał koncern winnym zaniedbań dotyczących skutków ubocznych leku przeciwbólowego Vioxx, który wycofano ze sprzedaży półtora roku temu z powodu zwiększonego ryzyka rozwinięcia się chorób sercowo-naczyniowych u pacjentów przyjmujących ten preparat.
Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem