Liczba wyników: 343
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Pierwsza wizyta na lotnisku nie musi się od razu wiązać z zabłądzeniem, przegapieniem lotu, czy, o zgrozo, nieświadomym złamaniem przepisów i popadnięciem w tarapaty. Wystarczy spokój, opanowanie i znajomość kilku podstawowych zasad by szczęśliwie znaleźć się na pokładzie samolotu i wyruszyć w podróż marzeń - radzą eksperci Centrum Lotniczego Sky4Fly.
Maj jest miesiącem dla katolików maryjnym, a ponieważ to jednocześnie cieplejszy, wiosenny czas, stanowi dogodny okres pielgrzymek do miejsc kultu. Sanktuaria maryjne znajdują się w rozmaitych zakątkach Europy i z każdym z nich związane są jakieś niezwykłe dzieje. Zwiedzanie tych miejsc może stać się zarówno przygodą podróżniczą, jak i duchową.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
W ciągu roku ceny żywności poszły w górę o ponad 7 procent - podał Główny Urząd Statystyczny. Jeszcze bardziej podrożały paliwa. W marcu 2011 trzeba było za nie zapłacić o niemal 14 procent więcej niż rok wcześniej. Mocno wzrosły również ceny energii oraz czynsze za mieszkania.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
Nasza skóra regeneruje się co 28-30 dni. Stare komórki rogowacieją i złuszczają się, żeby zrobić miejsce nowym. Niestety ten proces zaczyna słabnąć jeszcze przed trzydziestką, dlatego warto go wspomóc. Bagatelizując to sprawimy, że nasza cera stanie się szara, szorstka i pozbawiona blasku. Pozwólmy naszej skórze pozbyć się martwych komórek, resztek kosmetyków, kurzu i łoju. Jak to zrobić?
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.