Liczba wyników: 1373
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Wczesne przerwanie leczenia statynami może istotnie osłabić ochronę przed chorobami serca w ciągu całego życia, ponieważ wiele korzyści widocznych jest w późniejszym wieku.
Wysocy ludzie częściej podejmują ryzyko niż niscy, kobiety są bardziej ostrożne niż mężczyźni, a skłonność do ryzykowania wyraźnie spada z wiekiem: do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu w Bonn. Co szczególnie uderzające, ludzie którzy lubią podejmować ryzyko, są bardziej zadowoleni ze swojego życia.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Wiadomo już, że wirtualny trening daje korzyści poznawcze. Teraz ustalono, że może również zmniejszyć stres psychospołeczny i niepokój.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Osoby, które modlą się, gdy doświadczają problemów, znajdują pocieszenie. Ze statystyk wynika, że 75 procent Amerykanów, którzy modlą się co tydzień, robią to, aby poradzić sobie z negatywnymi sytuacjami i emocjami - chorobami, smutkiem, traumą czy gniewem.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Na McGill University odkryto wyższą częstość rozwoju raka płuc i guzów mózgu u osób narażonych na pożary.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji