Liczba wyników: 1625
Przyjmowanie leków, zespół stresu pourazowego lub stany lękowe są czynnikami ryzyka wystąpienia destrukcyjnego i gwałtownego zaburzenia zachowania podczas fazy snu szybkiego ruchu gałek ocznych (REM).
Grupa leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Wahania ciśnienia krwi mogą zwiększać ryzyko demencji i problemów naczyniowych u osób starszych, ostrzegają australijscy medycy.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Praktykowanie uważności skupionej na zdrowym odżywianiu może być dobre dla serca - poprawia samoświadomość i pomaga ludziom przestrzegać diety zdrowej.
Jeśli mieszkasz w pobliżu ruchliwej drogi, może to zwiększyć poziom stresu i wpłynąć na twój sen. Zaburzenia snu z kolei i stres zwiększają ryzyko wystąpienia uciążliwego szumu w uszach.
Trudno byłoby znaleźć osobę, która nigdy w życiu nie czuła wstydu.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia