Liczba wyników: 1894
Słuchanie muzyki może być nie tylko przyjemne, ale i dobre dla serca. Jak wynika z badania przedstawionego w American College of Health, pacjenci, u których wkrótce po zawale serca wystąpił ból w klatce piersiowej, zwany wczesną dławicą pozawałową, odczuwali znacznie niższy poziom lęku i dolegliwości bólowych, jeśli słuchali muzyki przez 30 minut dziennie.
Migrena może wpływać na wiele aspektów życia, ale mniej wiadomo na temat tego, jak poczucie piętna związanego z chorobą oddziałuje na jakość życia. Okazuje się, że w przypadku osób cierpiących na migrenę piętno to oznacza większą niepełnosprawność, większe obciążenie chorobami i niższą jakość życia.
Jeśli chodzi o ćwiczenia fizyczne, istnieje różnica między kobietami i mężczyznami. Kobiety mogą ćwiczyć rzadziej, a mimo to uzyskują większe korzyści sercowo-naczyniowe.
Zwiększenie dziennej liczby kroków może przeciwdziałać konsekwencjom zdrowotnym zbyt długiego siedzenia w ciągu dnia, mówią uczeni z Uniwersytetu w Sydney.
Niektórzy pacjenci odczuwają wstyd, niepokój lub strach bezpośrednio przed wizytą u lekarza, co wywołuje u nich napięcie. Jednak jeśli będą potrafili się zrelaksować i uspokoić, prawdopodobnie zwrócą większą uwagę na komunikaty zdrowotne i lepiej je zrozumieją, radzą badacze z Uniwersytetu Michigan.
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Wśród osób w wieku powyżej 65 lat, które oceniano za pomocą testu sprawności fizycznej, niższe wyniki były powiązane z wyższym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Opiekunowie pacjentów cierpiących na różne choroby przewlekłe sami są podatni na rozwój problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Przedłuż swoje życie zwiększając siłę mięśni, radzą lekarze.
Będzie można naprawić uszkodzone serce dzięki nowemu hydrożelowi, który pomaga leczyć zniszczoną tkankę serca. Co więcej, produkt pomoże też poprawić terapie nowotworowe.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność