Liczba wyników: 3472
Resweratrol, związek znajdujący się w czerwonym winie, może pomóc osobom starszym w walce z zaburzeniami motorycznymi, które prowadzą do problemów z mobilnością i zwiększonego ryzyka upadków.
Jabłka są polecane jako szczególny, prozdrowotny element diety. Aby czerpać z mocy tych owoców jednak, trzeba je jeść wraz ze skóra, ponieważ zawiera ona do sześciu razy więcej składników, które mogą zwalczać nadciśnienie w porównaniu do reszty owoców.
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Ciężka depresja lub przewlekły stres mogą powodować utratę objętości mózgu, a więc przyczynić się do upośledzenia emocjonalnego i poznawczego.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Jest kolebką europejskiej cywilizacji, największą grecką wyspą, strefą niezwykle urozmaiconego krajobrazu malowniczych gór, imponujących wąwozów oraz pięknych plaż. Jednakże stanowi także potęgę rolniczą obfitującą w gaje oliwne i uprawy cytrusów, jak również „imperium" turystyczne...
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Nowe badania w zamieszczone w Faseb Journal sugerują, że kichanie jest naturalny „restartem" górnej części układu oddechowego i że pacjenci z różnymi dolegliwościami nosa, np. zapaleniem zatok, nie mogą go uzyskać, tj. kichają częściej niż inni.
Opublikowane w „Current Biology" badania przeprowadzone przez uczonych z Monash University, opisują w jaki sposób mutacje DNA mitochondriów mogą wyjaśnić różnice w długości życia mężczyzn i kobiet.
Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.