Liczba wyników: 1987
Wraz z wiekiem tkanka mięśniowa zmniejsza się i trzeba szczególnie zadbać o to, by mięśnie ciągle stanowiły dobre rusztowanie dla całego ciała. Jak się okazuje, niezbędna do tego jest odpowiednia dawka witaminy D.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Kurkuma powstająca ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu, zwanego też szafranem indyjskim, to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E. Zawiera witaminy i minerały; od lat ma zastosowanie kulinarne i medyczne.
Wraz z upływem lat może zmniejszać się tkanka mięśniowa, co oznacza mniej siły i wyższe ryzyko upadków. Konieczne są regularne ćwiczenia i dostateczna ilość witaminy D, by móc liczyć na dobrą sprawność.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i prawie 30% dzieci. Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
Nazywany jest „oliwką północy” i po ulepszeniach już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I jest od niej dużo tańszy.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję