Liczba wyników: 9731
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Duże śniadanie o poranku to więcej spalonych kalorii i łatwiejsze zachowanie odpowiedniej wagi oraz niższe zmiany poziomu cukru we krwi.
Diabetycy powini spacerować po posiłkach. Z badań wynika, że taka aktywność znacznie obniża poziom cukru we krwi po jedzeniu.
Nowo opracowane narzędzie rozpoznaje niski poziom cukru we krwi, bazując wyłącznie na zachowaniu kierowcy i ruchu głowy lub skierowania wzroku.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
Ludzie nieświadomi podwyższonego poziom cukru we krwi raczej nie dokonują zmian w stylu życia, które mogłyby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Pacjenci z cukrzycą typu 2 poprawiają możliwość regulowania poziomu cukru we krwi, jeśli ich dieta ma obniżoną zawartość węglowodanów i więcej białka oraz tłuszczu.
Chorzy na cukrzycę typu 2 powinni chodzić na spacer po obiedzie. Dzięki temu poposiłkowa glikemia (tj. poziomu cukru we krwi po jedzeniu) jest znacznie niższa.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem