Liczba wyników: 4117
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Na cukrzycę, uznaną za chorobę cywilizacyjną cierpi obecnie około 240 milionów osób na świecie. Liczba ta może drastycznie wzrosnąć w przeciągu kilku lub kilkunastu lat.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Długotrwałe dbanie o dietę, kontrolowanie kalorii, nie tylko pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki, ale może redukować efekty procesu starzenia się.
Piękna i gładka skóra jest marzeniem chyba każdej kobiety, zwłaszcza jeśli przekroczyła już 40 czy 50 lat i upływ czasu jest coraz bardziej widoczny na jej twarzy. Kobiety, ale także coraz częściej mężczyźni używają drogich kremów przeciwzmarszczkowych i stosują przeróżne kuracje, które mają poprawić wygląd skóry i sprawić, że będziemy wyglądać młodziej.
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Dieta może pomóc w uniknięciu albo przynajmniej opóźnieniu rozwoju wielu chorób. Odpowiednio skomponowane posiłki mogą ochronić nasze kości przed osteoporozą.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później