Liczba wyników: 7538
Niska świadomość możliwości bycia oszukanym u osób starszych wiąże się z ryzykiem rozwoju Alzheimera lub łagodnych zaburzeń poznawczych w dalszych latach. Odkrycia te sugerują, że zmiany w ocenie środowiska społecznego zachodzą, zanim rozpoznawalne stają się zmiany w myśleniu lub pamięci.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Mężczyźni z nadciśnieniem są bardziej wyczuleni na rozpoznawanie gniewu innych ludzi.
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Wszyscy się starzeją, nie każdy jednak czuje się na swój wiek. Okazuje się, że subiektywne odczucia co do ilości lat, mogą odzwierciedlać starzenie się mózgu. Korzystając ze skanów mózgu MRI, odkryto, że seniorzy, którzy czują się młodziej niż wynika to z ich metrykalnego wieku mają mniej oznak starzenia się mózgu w porównaniu z tymi, którzy czują się na swój wiek lub starzej.
Parkinsonizm to określenie na grupę schorzeń neurologicznych, które wywołują problemy z poruszaniem się, w tym drżenie kończyn, spowolnienie ruchu i sztywność. Wśród nich choroba Parkinsona jest jedną z najpowszechniejszych. Jak odkryli medycy, starsze osoby zażywające statyny mają niższe ryzyko rozwoju parkinsonizmu w późniejszym wieku w porównaniu z seniorami, którzy nie stosują wspomnianych leków.
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie