Liczba wyników: 12616
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Przekonania danej osoby związane z używkami mogą wpływać na aktywność jej mózgu i reakcje behawioralne w sposób porównywalny z zależnymi od dawki efektami farmakologicznymi.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Osoby, które nie używają aparatów słuchowych pomimo problemów ze słuchem, powinny uczynić to jednym ze swoich noworocznych postanowień. Zyskają znaczące korzyści dla zdrowia.
Wielu ludzi na całym świecie cierpi na jadłowstręt psychiczny, czyli anoreksję, poważną chorobę psychiczną związaną z intensywnymi lękami dotyczącymi wagi, sylwetki i poczucia własnej wartości. Anoreksja charakteryzuje się zaburzeniami odżywiania, ograniczeniem jedzenia, dobrowolnymi wymiotami i skrajnym wychudzeniem.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.
Długotrwałe stosowanie leków powszechnie przepisywanych na nadciśnienie i niewydolność serca może przyczyniać się do uszkodzenia nerek.
Pacjenci hospitalizowani z powodu zapalenia płuc wywołanego przez Covid-19 są obarczeni wyższym ryzykiem rozwoju demencji niż osoby z innymi rodzajami zapalenia płuc.