Liczba wyników: 4505
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Odkryto znaczny wzrost liczby pacjentów doświadczających kardiomiopatii stresowej (inaczej: zespołu złamanego serca, czy zespołu takotsubo) podczas pandemii COVID-19.
Śmiertelność spowodowana astmą jest cztery razy wyższa u kobiet po 65 roku życia w porównaniu do jakiekolwiek innej grupy pacjentów cierpiących na tę chorobę.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Łagodny trening jogi pomaga poprawić aktywność pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów, wynika z badań przeprowadzonych w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Badania z udziałem 750 pacjentów wykazały, że trzy dawki ekstraktu dziennie stosowane przez cztery miesiące mogą zmniejszyć liczbę przeziębień i czas ich trwania średnio o 26 procent.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Na raka trzustki zmarło wiele sławnych osób, które mogły pozwolić sobie na najlepsze terapie. Choroba jest bardzo groźna i wielu pacjentów umiera w najbliższych latach po postawieniu diagnozy.
Elastyczne buty na płaskiej podeszwie zmniejszają obciążenie stawu kolanowego u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, mówią amerykańscy naukowcy.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność