Liczba wyników: 6065
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Według ankiety przeprowadzonej w Irlandii przez Pfizer Healthcare Ireland tylko 5proc. Irlandczyków nie wie, jaki powinien być właściwy poziom cholesterolu we krwi. Niestety aż 69 proc. spośród nich nie ma pojęcia jaki jest odpowiedni poziom ciśnienia krwi.
W liście otwartym do Minister Zdrowia Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny apeluje o jak najszybsze skontrolowanie tych ośrodków diagnostyki mammograficznej, w których przeprowadzony niedawno audyt kliniczny wskazał na niski stopień wiarygodności badań.
Specjalny, niski numer GG komunikatora Gadu-Gadu tradycyjnie trafił na aukcję najbliższego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - jest to numer GG:18. Dochód z aukcji przeznaczony będzie na rzecz Fundacji WOŚP.
Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Jeśli masz problemy ze snem, naucz się medytować, dzięki temu osłabisz u siebie poziom stresu i ograniczysz poziom zaburzeń snu.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Niski wzrost oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu demencji, wynika z nowych badań.
Podwyższony poziom witaminy C we krwi może zmniejszyć ryzyko udaru o 42%. Badacze ustalili, że podwyższony poziom witaminy C miał korzystny wpływ na układ krążenia u 20 649 mężczyzn i kobiet w wieku 40-79 lat, uczestniczących w projekcie "Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem" (European Prospective Investigation into Cancer - EPIC).
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi