Liczba wyników: 9177
Częste picie napojów gazowanych i soków owocowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu, ostrzegają eksperci z University of Galway i McMaster University. ponadto picie więcej niż czterech filiżanek kawy dziennie również zwiększa ryzyko udaru.
Migrena to trzecia najczęstsza choroba na świecie, dotykająca około 1 na 7 osób. Bardziej rozpowszechnione niż cukrzyca, padaczka i astma razem wzięte, migrenowe bóle głowy należą do najczęstszych i wyniszczających zaburzeń. Migreny są również związane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Światło zewnętrzne w nocy może być istotnym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera, ostrzegają eksperci z Rush University.
Większość ludzi doświadcza przynajmniej częściowego przytępienia zmysłów wraz z wiekiem: mrużą oczy wpatrując się w ekran, szukają mocniejszych smaków i umykają im fragmenty rozmów. Naukowcy z University of Chicago Medicine badają, w jaki sposób te zmiany są więcej niż niedogodnością i pogarszają ogólny stan zdrowia psychicznego osób starszych.
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
Osoby z zapaleniem przyzębia mają zmienione stężenie różnych białek we krwi, zgodnie z nowym badaniem przeprowadzonym przez Uniwersytet w Umeå w Szwecji. To pozwala ocenić biomarkery zapalenia przyzębia i przyczyny leżące u jego podłoża. Ciężkie zapalenie przyzębia, oprócz utraty zębów, może być również powiązane z innymi chorobami.
U osób starszych, które są bardziej narażone na oszustwa finansowe, mogą występować zmiany w mózgu wiążące się z wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera.
Otyłość może być ważnym czynnikiem ryzyka zakażenia wirusem powodującym COVID-19.
Starsze kobiety zmagające się z nietrzymaniem moczu mogą osłabić objawy dolegliwości dzięki ćwiczeniom takim jak: joga, a także rozciąganie i wzmacnianie.
Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów spożywczych, które można określić jako „superżywność". Jego unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć silny pozytywny wpływ na zdrowie, w tym na utratę nadmiaru tłuszczu i lepsze funkcjonowanie mózgu, a także może przydawać wiele innych korzyści. Okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.