Liczba wyników: 2688
Jeśli nie zmieniasz pościeli dostatecznie często, masz duże ryzyko zachorowania na rozmaite choroby. Zwróć też szczególną uwagę na to, czy hotelowa pościel jest zmieniona, bo możesz narazić się na problemy zdrowotne.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Osoby, które postrzegają stresujące sytuacje jako zagrożenie, są bardziej narażone na problemy zdrowotne i kiepskie samopoczucie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne, niż ci, którzy uznają takie sytuacje za wyzwanie.
Co wspólnego mają szpinak, nasiona słonecznika i koktajl z mango lub jagód? Wszystko to może pomóc uchronić się przed demencją, bądź chorobą Alzheimera, ponieważ stanowi doskonałe źródłem różnego rodzaju form witaminy E.
Zwyczaje żywieniowe naszych rodaków pozostawiają wiele do życzenia – jemy za tłusto i niezdrowo, w naszych pokarmach za mało jest witamin i mikroelementów, wśród nich m.in. błonnika pokarmowego, który konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania jelit. Błonnik odpowiada również za utrzymanie w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego produkujących witaminy z grupy B.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne witaminy. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Od starożytności wiadomo, iż odpowiednio przygotowana kąpiel może mieć właściwości zdrowotne. Dziś różnorodnymi zabiegami wodnymi możemy cieszyć się w zaciszu swojej łazienki, lub korzystać z nich profesjonalnych gabinetach odnowy biologicznej i ośrodkach rehabilitacji.
Potrawy takie bigos, flaki, dania przyrządzane z bobu czy tłustych mięs często powodują problemy żołądkowe. Chcąc cieszyć się ich smakiem bez obawy o konsekwencje zdrowotne wzbogać swoją kuchnię ziołami takimi jak majeranek, koperek i tymianek.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Wysokie dawki witaminy C mogą przyczynić się do zwiększenia zdolności chemioterapii do zabijania komórek nowotworowych.