Liczba wyników: 1211
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wykazali, że mieszanka związków roślinnych stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej może niszczyć komórki rakowe.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) i olbrzymią otyłością (wskaźnik masy ciała > 40), które przeszły operację bariatryczną, były później znacznie mniej narażone na poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Boczek może wrócić do menu osób dbających o zdrowie dzięki niezwykłym właściwościom rdestu japońskiego.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Cykle diety, które przypominają post, wydają się zmniejszać objawy choroby Alzheimera u myszy, które zmodyfikowano genetycznie tak, by rozwijała się u nich demencja.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję