Liczba wyników: 13524
Odkąd naukowcy wyjaśnili molekularny mechanizm leżący u podstaw zmian w komórkach nerwowych prowadzących do choroby Alzheimera, firmy produkujące medykamenty rozpoczęły prace nad lekiem prowadzącym do wstrzymania procesu rozwoju demencji.
Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Jak pokazują wyniki badania przeprowadzonego przez Urząd m.st. Warszawy warszawiacy pomalowaliby stołeczne tramwaje w „słoneczne" - żółte i czerwone barwy, odrzucając tym samym ciemne i szare kolory.
Tarczyca produkuje hormon (TSH), który reguluje, między innymi, temperaturę ciała, metabolizm i bicie serca. Problemy z funkcjonowaniem organizmu zaczynają się zarówno, gdy gruczoł jest nadaktywny, jak i pracuje niedostatecznie wydajnie. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o niedoczynności. Symptomy choroby bardzo obniżają jakość życia, znacznie utrudniając wykonywanie codziennych obowiazków - zgloś się do lekarza, jeśli ich doświadczasz.
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Łuszczyca to choroba zapalna skóry, w której komórki skóry wytwarzane są około ośmiokrotnie szybciej niż zwykle, podczas gdy starsze komórki pozostają bez zmian. W efekcie gromadzą się na powierzchni skóry, tworząc grube, czerwone plamy, pokryte łuszczącymi się, srebrzystymi, martwymi komórkami przypominającymi łuski.
W przypadku kobiet ryzyko problemów z sercem jest istotnie zależne nie tylko od wieku, ale i określonych okoliczności, takich jak obecność menopauzy. Po klimakterium zmienia się gospodarka hormonalna, która przed tymi zmianami stanowiła ochronę dla zdrowia serca. Poza tym warto pamiętać, że objawy zawału różnią się u kobiet i mężczyzn - u pań mogą nie być tak oczywiste.
Nasiona Chia stały się ostatnio bardzo popularnym produktem. Są łatwo dostępne i szeroko polecane, ponieważ przydają wiele korzyści naszemu organizmowi, ich właściwości sprawiają, że można zaliczyć je do tzw. super-jedzenia (najbardziej odżywczego pożywienia będącego świetnym źródłem licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów). Oto lista profitów z jedzenia Chia.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia