Liczba wyników: 2212
Spędzanie czasu na łonie natury jest dla nas dobre. Badania pokazały, że kontakt z przyrodą może poprawić nasze samopoczucie poprzez wpływ na emocje i myśli, a także redukcję stresu i poprawę zdrowia fizycznego. Nawet krótkie przebywanie w środowisku naturalnym może pomóc. Wykazano m. in., że pacjenci szpitali szybciej wracali do zdrowia, jeśli z ich pokoju roztaczał się widok na naturalne otoczenie.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przetwarza nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się na przykład spodziewać, że przypomnienie o ludzkiej śmiertelności - powiedzmy nagła śmierć ukochanej osoby - wprawi nas w stan obezwładniającego strachu przed nieznanym. Tak się jednak nie zdarza. Jeżeli perspektywa śmierci jest tak niezrozumiała, dlaczego nie drżymy w ciągłym przerażeniu z tego powodu?
Naukowcy badali pary dorosłych bliźniąt, aby sprawdzić, jak wzajemne oddziaływanie genetyki i środowiska wpływa na przetwarzanie poznawcze - sposób myślenia ludzi. Jak się okazuje, niektóre zdolności poznawcze wydają się być regulowane bardziej przez czynniki środowiskowe niż przez genetykę.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Przestrzenie o różnorodnych cechach naturalnych wiążą się z większą poprawą naszego dobrostanu psychicznego w porównaniu z obszarami o mniejszej bioróżnorodności.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez osłabianie sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim odkryto, że u kobiet, które postrzegają siebie jako samotne, aktywne były obszary mózgu związane z apetytem i motywacją do jedzenia, zwłaszcza gdy pokazywano im zdjęcia wysokokalorycznych potraw, takich jak produkty zawierające cukier. Ta sama grupa kobiet cechowała się też niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi i złym stanem zdrowia psychicznego.
Kobiety w młodym i średnim wieku, które deklarowały picie co najmniej ośmiu napojów alkoholowych tygodniowo (nieco więcej niż jeden dziennie), były znacznie bardziej narażone na rozwój choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z kobietami, które piły mniej.
Jeśli chodzi o ćwiczenia fizyczne, istnieje różnica między kobietami i mężczyznami. Kobiety mogą ćwiczyć rzadziej, a mimo to uzyskują większe korzyści sercowo-naczyniowe.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji