Liczba wyników: 666
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Wśród osób, które mają najczęstszy typ raka płuc, nawetu u 40 proc. rozwijają się przerzutowe guzy mózgu, skutkując skróceniem średniego czasu przeżycia pacjentów.
Stereotyp zrzędliwego starszego człowieka nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nowe badanie przeprowadzone przez psychologów z Duke i Vanderbilt University pokazało, że seniorzy są zwykle bardziej stabilni emocjonalnie i łatwiej opierają się pokusom w codziennym życiu.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Ludzie ograniczający czas spędzany na Facebooku palą mniej papierosów, są bardziej aktywni i lepiej się czują.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Według ostatniego badania cztery najczęściej zagrażające ludziom koronawirusy cechują się określonymi wzorcami sezonowymi.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi