Liczba wyników: 1982
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.
Pochodna witaminy A, tj. kwas retinowy znajdujący się w dużych ilościach w słodkich ziemniakach i marchwi, pomaga przywrócić komórki przedrakowe z powrotem do formy normalnych, zdrowych komórek piersi.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Receptury kosmetyków oparte są na sprawdzonych od wieków naturalnych ekstraktach roślinnych: z alg, aloesu, rumianku i cytryny. Ważnymi składnikami kosmetyków są również witaminy A, E i B5 zapewniające skórze młodość i piękny wygląd.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Cieszenie się słońcem stało się swego rodzaju „grzechem" przeciw zdrowiu, ostatnio bowiem wiele się mówi szkodliwym działaniu promieni słonecznych - nadmierna ekspozycja na nie to szybsze starzenie się i zwiększone ryzyko raka skóry. Z drugiej jednak strony światło słoneczne jest niezbędne dla naszego organizmu. Nowe dowody świadczą o istotnym znaczeniu witaminy D, które „uniewinnia" chęć „łapania słońca".
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem