Liczba wyników: 229
2 czerwca w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja prasowa przedstawiająca założenia nowo powstałej Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą. Jej inicjatorem był Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Koalicja zrzesza lekarzy różnych specjalności, a także stowarzyszenia i instytucje od lat działające na rzecz edukacji diabetologicznej.
Kapituła Nagrody Zaufania wręczyła statuetki „Złotego OTISA 2009" laureatom szóstej edycji konkursu. Uroczystość zapoczątkowała jednocześnie akcję profilaktyczną „Uwaga nerki!".
Śmiech jest doskonałym środkiem wspomagającym niemal każdą terapię. Badacze odkryli, że głośny wyraz wesołości ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu i obniżenie ryzyka choroby nadciśnieniowej.
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najpoważniejszych problemów społecznych naszych czasów. Z roku na rok choruje na nią coraz więcej ludzi na całym świecie. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 eksperci mówią już o światowej epidemii i określają ją wymownie mianem „plagi XXI wieku”.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Nogi niosą nas przez świat i życie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile codziennie pokonujemy na nich kilometrów. Piękne, zgrabne, smukłe, długie czy umięśnione są obiektem podziwu, kojarzone są z młodą sylwetką. Myśląc o osobie w wieku podeszłym najczęściej widzimy starca z laseczką, który idzie krokiem schorowanym, powolnym, niepewnym i drżącym. Ludziom młodym i zdrowym trudno czasem zrozumieć, iż nie zmarszczki powodują, że komuś nie chce się poruszać, a nogi i stopy, które po prostu bolą, ponieważ są chore.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję