Liczba wyników: 2328
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace odkryli, że szczepy bakteriemii C. butyricum były pochodnymi probiotycznymi. Probiotyki oferują szereg korzyści zdrowotnych, ale ich niekorzystne skutki mogą czasami prowadzić do bakteriemii, w wyniku której określone drobnoustroje krążą w krwiobiegu po całym organizmie.
Naukowcy badali pary dorosłych bliźniąt, aby sprawdzić, jak wzajemne oddziaływanie genetyki i środowiska wpływa na przetwarzanie poznawcze - sposób myślenia ludzi. Jak się okazuje, niektóre zdolności poznawcze wydają się być regulowane bardziej przez czynniki środowiskowe niż przez genetykę.
Obszerne badanie obejmujące kilkaset hrabstw w USA, które zamieszkuje ponad 300 milionów mieszkańców, pokazało, że zanieczyszczenie powietrza jest powiązane ze stresem i depresją, co naraża osoby poniżej 65 roku życia na zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii odkryli kolejny powód, dla którego warto zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami poziomu ciśnienia krwi i tętna.
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Kiedy jesteśmy przygnębieni, mówimy, że świat wydaje się szary - nowe badania sugerują, że skojarzenia, jakie tworzymy między emocjami a kolorem, to nie tylko zwykła metafora. Jak się okazuje, odczuwanie smutku rzeczywiście może zmienić sposób, w jaki postrzegamy barwy. Uczeni odkryli, że osoby, u których wywołano smutek, były mniej dokładne w identyfikowaniu kolorów na osi niebiesko-żółtej niż ci, którzy czuli się rozbawieni lub cechowała ich neutralność emocjonalna.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem