Liczba wyników: 6071
Poziom profilaktyki szczepień w Polsce przeciw grypie jest bardzo niski w porównaniu z innymi krajami. Badania naukowe pokazują jednak, że tylko szczepienia są jedyną skuteczną formą profilaktyki przeciwko danemu schorzeniu.
Pojawienie się zespołu stopy cukrzycowej to m.in. konsekwencja niedostatecznej kontroli nad cukrzycą. Tymczasem jak wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter, 35 procent cierpiących na cukrzycę jest zdania, że w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej wystarczy przyjmować jedynie odpowiednie leki wyrównujące poziom cukru we krwi. Tymczasem prócz stosowania leków, kontroli poziomu cukru, należy wprowadzić leczenie miejscowe chorej stopy, która narażona jest na przewlekłe rany.
Regularne ćwiczenia aerobowe przydają wielu korzyści, jednak w przypadku podwyższonego poziom cukru we krwi - hiperglikemii - nie dawały oczekiwanych rezultatów.
Diabetycy powini spacerować po posiłkach. Z badań wynika, że taka aktywność znacznie obniża poziom cukru we krwi po jedzeniu.
Ludzie nieświadomi podwyższonego poziom cukru we krwi raczej nie dokonują zmian w stylu życia, które mogłyby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Jeśli jesteś diabetykiem, nie unikaj krótkich, ale intensywnych ćwiczeń - dzięki nim lepiej będzie pracowało twoje serce i poprawie ulegnie poziom cukru we krwi.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
Diabetycy wiedzą, że podwyższony poziom cukru we krwi może prowadzić do uszkodzenia nerek. Okazuje się jednak, że ma to miejsce znacznie szybciej niż się powszechnie sądzi.
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność