Liczba wyników: 1617
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Powstawanie coraz większej ilości odpadów, tzw. elektrośmieci, staje się poważnym problemem ze względu na zwiększającą się konsumpcję, szybki postęp technologiczny oraz coraz krótszą „długość życia” wielu produktów codziennego użytku. Prawie codziennie odbywają się premiery nowych, ulepszonych i bardziej nowoczesnych modeli urządzeń elektronicznych i elektrycznych. Szybko zamieniamy stare sprzęty na nowe, a nowe na najnowsze… A co robimy ze zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym?
Każdego roku w Polsce z powodu zawału serca umiera codziennie około stu osób. Jednymi z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wieńcowej są duszności, uczucie zmęczenia, omdlenia i silny promieniujący ból. Jakie są przyczyny choroby serca? Czy można jej zapobiec? Jak leczyć chorobę wieńcową?
Poczucie bezpieczeństwa w bankowości elektronicznej usypia czujność jej użytkowników. Blisko połowa użytkowników bankowości elektronicznej korzysta z tego kanału co najmniej raz w tygodniu, a 13 proc. codziennie – wynika z badania opinii społecznej przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Komisji Nadzoru Finansowego.
Dobry dzień to taki, na którego wspomnienie lub nadejście się uśmiechasz. I wcale nie musi wiązać się z niezwykłym wydarzeniem w Twoim życiu - w dużej mierze od nas samych zależy, czy kolejne godziny w pracy i poza nią będą miały pozytywny wydźwięk. Sprawdź, co robić, by codziennie zapewnić sobie nieco lepszy nastrój.
Poziom LDL, tzw. złego cholesterolu u starszych kobiet, które codziennie spożywały jabłko, spadł średnio o 23% w przeciągu sześciu miesięcy. Zaś ilość HDL, tzw. dobrego cholesterolu, zwiększyła się u nich o 4% we wspomnianym okresie. Takie wyniki ze swych badań uzyskali uczeni z The Florida State University.
W dzisiejszym świecie coraz trudniejsze staje się prowadzenie zdrowego stylu życia, a co z tym związane, zachowania doskonałego wyglądu skóry. Nie tylko kod genetyczny decyduje o tym, jak szybko się starzejemy. Z każdej strony czyhają zagrożenia: stres, którego codziennie doświadczamy, szkodliwe działanie promieni słonecznych, zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
To, do jakiej pracy codziennie się udajemy, ma ogromny wpływ na styl naszego życia i naszą wagę, choć okazuje się, że związek miedzy jednym a drugim nie jest tak oczywisty, jak można by się spodziewać... Amerykańscy uczeni sprawdzili jakie zawody wiążą sie z problemem otyłości, a jakie „gwarantują" szczupłą sylwetkę.
Starsze osoby, które zbyt dużo jedzą, są bardziej zagrożone zaburzeniami pamięci, ostrzegają uczeni. Ludzie w wieku 70 lat i starsi, którzy codziennie dostarczają sobie od 2 143 do 6000 kalorii, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko osłabienia pamięci, które może być wczesnym objawem choroby Alzheimera.
Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem