Liczba wyników: 5475
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Najwyższy czas skończyć ze stereotypem starszego wieku jako czasem samych zmartwień i chorób. Oczywiste jest, że wraz z wiekiem „dopadają" nas różne dolegliwości i nierzadko na stałe musimy sięgać np. po leki na cholesterol czy nadciśnienie, ale dojrzałość ma też swoje mocne strony - czujemy się szczęśliwsi i jesteśmy spokojniejsi.
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
W okresie po menopauzie kobiety często mają problemy z kontrolą wagi i innymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, takimi jak nadmierny poziom cholesterolu. Odpowiedzią na to może być taniec - taka aktywność może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję i skład ciała, a także samym poprawić samoocenę.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Psycholodzy mówią, że genetyka, płeć i stan neurologiczny mają istotny wpływ na poziom poczucia szczęścia u danej osoby. Nie bez znaczenia są niezależne od nas doświadczenia, w tym dzieciństwo, przeżyte wypadki, czy utrata kogoś bliskiego. Poza biologicznymi i losowymi czynnikami jednak jest sporo takich, które bezpośrednio zależą od samych. Dostrzega się, że pewne cechy (które można wypracować) i zachowania są wspólne u tych, którzy deklarują wysoki poziom dobrostanu i satysfakcji z życia.
Osoby starsze, u których poziom witaminy D we krwi jest niższy od rekomendowanego, częściej cierpią na depresję.
Odpowiednia ilość witaminy D ma pozytywny wpływ na poziom testosteronu - tak brzmią wyniki badań prowadzonych na Uniwersytecie Medycznym w Grazu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem