Liczba wyników: 1763
Wyobraź sobie, że za każdym razem, gdy widzisz twarz, wydaje się ona zniekształcona. To rzeczywistość dla tych, którzy cierpią na bardzo rzadką chorobę znaną jako prosopometamorfopsja.
Produkty z konopi indyjskich bogate w nieodurzający związek CBD mogą tłumić stany lękowe lepiej niż produkty zawierające THC - i to bez potencjalnych skutków ubocznych.
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Osoby cierpiące na bezdech senny mogą częściej mieć problemy z pamięcią lub myśleniem. Badania pokazały powiązanie między tą chorobą i osłabieniem funkcji poznawczych.
Wszyscy jesteśmy świadomi niebezpieczeństw związanych z zanieczyszczeniem powietrza, wody i ziemi. Eksperci zaznaczają jednak, że warto rozpoznać i złagodzić innego rodzaju zanieczyszczenia środowiska, które stwarzają zagrożenia osobiste i społeczne: przeciążenie informacyjne.
Migrena to często nierozpoznana i nieleczona choroba, a nawet jeśli się ją leczy, znalezienie strategii zapobiegania atakom może być trudne. Teraz poszukano sposobów dokładniejszego przewidywania wystąpienia ataków migreny poprzez wykorzystanie aplikacji mobilnych do monitorowania snu, poziomu energii, emocji i stresu.
Warto pamiętać o myciu skóry za uszami i między palcami stóp, bo ludzie zapominają o tych obszarach i gromadzą się w nich szkodliwe bakterie.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Starsi kierowcy, u których niedawno zdiagnozowano migrenę, są trzy razy bardziej narażeni na wypadki samochodowe. Z kolei seniorzy, którzy miewali migreny w przeszłości, nie byli uczestnikami wypadków częściej niż osoby nigdy nie cierpiące na tę dolegliwość, mówią eksperci z Uniwersytetu Kolorado.
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), najczęstsze zaburzenie żołądkowo-jelitowe, może być spowodowany... grawitacją
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność