Liczba wyników: 816
Zalecenia dotyczące jedzenia kilku porcji dziennie warzyw i owoców mają związek nie tylko zachowaniem dobrego zdrowia fizycznego, ale też mentalnego. Okazuje się, że większa ilość tych produktów w diecie pomaga uchronić się przed następującym wraz z wiekiem osłabieniem pamięci.
Już kilka badań dowiodło, że serwowanie sobie słodkich napojów zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Kolejne testy dowodzą, że napoje te są szczególnie niekorzystne dla naszego organizmu.
Wrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?
Przekazy o cudownych właściwościach owoców granatu powszechnie znane były już w starożytności. Granat czczono wówczas jako owoc wiecznej młodości i płodności, pozwalający zachować dobre samopoczucie i witalność przez lata.
Znajdziesz go w warzywniaku, aptece i drogerii, a użyjesz w kuchni, samochodzie, łazience i… sypialni. Imbir to jeden z niewielu składników, który w pełni zasługuje na miano „superfood” - to jedna z najbardziej aromatycznych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie! Zaparz filiżankę imbirowej herbaty i zapoznaj się z dobroczynnymi właściwościami najsmaczniejszego z korzeni.
Wielu herbacianych smakoszy bardzo długo poszukuje tej jedynej mieszanki, która w 100% spełni ich oczekiwania. Co więcej, wymagającemu podniebieniu, nie zawsze udaje się taką odnaleźć. Dla innych niezwykle ważna jest różnorodność, możliwość kosztowania odmiennych smaków – orzeźwiających latem, rozgrzewających jesienią i aromatycznych, przywodzących na myśl świąteczne klimaty, zimą. Niezależenie od upodobań, każdy miłośnik herbaty powinien spróbować przygotować swoją wymarzoną mieszankę samodzielnie.
Uprzykrza życie i odbiera pewność siebie. Zaczerwienione policzki, pieczenie skóry oraz krostki są przyczyną dyskomfortu, który poważnie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Trądzik różowaty – przewlekła i zapalna choroba skóry twarzy. Jak sobie z nią radzić?
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
Przez wiele lat wydawało nam się, że postęp medycyny zapewni wszystkim długie i zdrowe życie, a każdy nowy lek wzbudzał powszechny entuzjazm. Dziś już wiemy, iż medycyna „naprawcza" czasem jest bezradna. Zbawienne kiedyś dla ludzkości antybiotyki coraz częściej nie radzą sobie z bakteriami, wirusy bywają zabójcze. Największą moc uzdrowienia może więc mieć nasz własny organizm. Od siły układu odpornościowego zależy nie tylko to, jak przetrwamy jesień i zimę, ale też całe życie.
Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak i w kosmetyce. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję